Hundens språk

Det är väldigt stor skillnad på en hund och en hund, vissa kan påminna lite om själslösa zombies medan andra sprudlar av liv och har en stark personlighet. Nova tillhör snarare den senare kategorin, och efter snart 4 år med detta undebara lilla djur har vi märkt att hon verkligen skapat ett eget språk. Hon använder sig konsekvent av samma signaler för att visa att hon vill en specifik sak. Antagligen gör de flesta andra fyrfota vänner på liknande sätt, men det är väldigt gulligt att se Nova göra så, eftersom man så tydligt ser mönstret i hennes beteende.

Därför tänkte jag ge några exempel på beteenden hos henne och förklara vad de betyder, en del mer "normala" än andra.


För att visa att hon vill gå ut/anser att hon har rätt till en promenad brukar hon göra ett av följande, efter att hon utsett sin måltavla för utpressningen:
  1. Gnälla och titta med anklagande ögon på sitt utvalda offer = känslomässig utpressning
  2. Krafsa med tassen på den utvalda personens ben
  3. Gå iväg när man försöker klappa henne, och sedan ställa sig en bit bort och utföra punkt 1.

För att få mer vatten i sin vattenskål brukar hon krafsa i botten på skålen tills någon fyller på den igen.


På kvällstid är hon van vid att bli klappad och gosad med, och det ser hon som en rättighet. Därför vill hon också gosa ungefär samma tid varje kväll- utan undantag! För att visa att hon vill det brukar hon:

  1. Buffa in nosen under någons hand
  2. Ställa sig nära en utvald person och gnälla lite, UTAN att gå därifrån sedan.
  3. Försöka trycka in sig under benen på någon som sitter upp i soffan.

Ibland händer det att Nova vet att det finns godis någonstans, både hundgodis och "vanligt" godis. Om hon kan komma åt det brukar hon ta hela påsen och släppa den framför någon som kan öppna den. Hon inser alltså att hon inte kan göra det själv, samtidigt som att hon vet att vi kan.


Ibland brukar hon uttrycka en slags otålighet, genom att lyfta och sätta ner tassen, flera gånger. Detta beteende kan tolkas som att hon inte fått något som hon borde ha fått, t.ex. en promenad/mat. Det kan också innebära att hon tycker att hon inte får det hon vill tillräckligt fort, vilket gör att hon börjar hålla på med sin tass.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0