GOOD


För ett tag sedan tittade jag på en film med titeln GOOD, och rent spontant låter det kanske som en mysig komedi eller en dramafilm om en duktig flicka från en annan tidsålder. Om man inte har filmen i sin hand är det inte alls särskilt lätt att gissa att filmen utspelar sig under andra världskriget, och därmed ingår i den inofficiella genren "Nazi-filmer".

De flesta av oss har nog sett en eller annan film som utspelar sig under andra världskriget och huvudkaraktären brukar i stort sett alltid vara en person med judisk bakgrund. Dessutom brukar personen i fråga ofta vara en väldigt livskraftig person som vägrar att ge upp eller åtminstone kämpar in i det sista. Men GOOD skiljer sig från de andra filmerna från samma genre, bland annat för att huvudrollen inte är jude. Istället handlar filmen om den tyska mannen John Halder som undervisar i litteratur i nazismens Tyskland. Halder är en helt vanlig man som lever ett skötsamt liv utan några radikala idéer eller upproriska tankar. Han tror inte på vare sig nazismen eller Hitler som landets ledare, men det är inte något som han visar utåt.

Förändringen i hans liv kommer först när han får veta att universitet han jobbar vid har fått order om att avlägsna ett stort antal böcker som ogillas av nazisterna. Ungefär vid samma tidpunkt fattar han tycke för en ung kvinna som brukar besöka hans föreläsningar, och de inleder ett förehållande trots att han redan är gift. Tack vare en bok som han tidigare skrivit uppmärksammas han av ledande personer i Tyskland och han får veta att självaste Hitler själv uppskattar det han skrivit. Som en följd av detta vill de att han ska skriva en propaganda för att belysa det positiva med dödshjälp för tyska folket. Han är en god man, men han vågar inte ta ställning emot nazisterna utan försöker hålla sig utanför det som händer runtomkring honom.


Det var intressant med en film som skildrar en annan synvinkel än den klassiskt judiska, och först i efterhand förstod jag hur de tänkte med titeln på filmen. Det är inte helt självklart vad ordet "Good" och andra världskriget har gemensamt, men jag förstår nu att ordet syftar på huvudkaraktären. Han är en vänlig och bra person, men när det verkligen gäller är han för feg för att ta ställning och resultatet blir att han agerar egoistiskt. "All evil needs is for good men to do nothing", vilket är sant! Man kan inte vara neutral, utan man måste aktivt välja sida. Gör man inte det har man indirekt valt sida ändå, genom att inte våga visa stöd. Viggo Mortensens rollfigur vågade inte öppet visa att han inte stödde det nazistiska tankesättet, vilket resulterade i att han istället svek sin bästa vän.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0