Vanliga åkommor hos Orkidéer

Orkidéer är utan tvekan de vackraste blommorna enligt mig, och det finns en art för var och en(om inte fler). Det som är så bra med dem är att de finns att köpa överallt, i alla blomaffärer, mataffärer och på andra otippade ställen som t.ex. K-Rauta. Dessutom är de rätt billiga, runt 129 kr och uppåt beroende på hur cool och unik blomma man vill ha. Årstiden är inte heller något som påverkar tillgången på orkidéer nämnvärt, utan de tycks finnas i överflöd. Sedan sägs de vara väldigt lättskötta också.

Dock känner jag mig inte riktigt beredd att hålla med på den punkten, eftersom de alltid tycks vara döende eller redan döda. Antingen torkas de till döds eller så vattnas de ihjäl, och skillnad mellan liv och död tycks vara ovanligt liten hos just orkidéer. Mest troligt är det något jag gör fel, men att vattna sällan utan att alla rötter torkar ihop helt verkar totalt omöjligt. Och vi ska inte tala om hur svårt det är att så dem att blomma igen, efter första blommingen. Men som sagt, mina problem kan vara helt unika, vad vet jag.

För att snabbt kunna åtgärda hälsoproblem hos svaga växtindivider, har jag gjort en lista på vanliga åkommor och det bästa sättet att behandla dessa på.

Mjuka blad
Det är inte roligt att upptäcka att blommans blad slokar och livlöst hänger över krukkanten. Friska blad ska vara spänstiga ochmer eller mindre "stå" rakt ut. Hängande blad som är släta innebär att växten fått för mycket vatten, medan skrynkliga blad snarare tyder på vattenbrist. Lösningen på problemet är att plantera om växten i orkidéekompost eller i vitmossa. Innan omplantering bör man dock kolla in växtens rötter för att bedöma vilket substrat som passar bäst.

Ruttna rötter
Om rötterna är mjuka och bruna är de helt enkelt ruttna, och enda sättet att rädda blomman är då att plantera om den i vitmossa. Rötterna klipps bort och de återstående stumparna lindas med vitmossa och placeras i en kruka. Mossan ska hållas fuktig och orkidéen ska stå i mossa tills den bildat nya rötter, då kan den istället planteras i vanlig orkidékompost. Mnst 2-3 rötter som vardera är 5-7 cm långa bör växten ha fått innan omplantering i vanlig kompost.

Torkade rötter/bulber
Även när delar av växten torkar kan det vara en god idé att plantera om i vitmossa.

Fläckiga blad
Om bladen får fläckar är det ett tecken på att plantan placerats i för starkt solljus. En orkidé tycker om ljus, men helst inte direkt solljus. Det bästa är därför att flytta blomman någonstans där det är mindre starkt solljus.

Blommar ej
När orkidén blommat färdigt ska man klippa ner torkade stänglar, och bara låta den vila. Vattningen ska skötas som vanligt, det vill säga; den behöver inte mycket vatten. Blomman ska sedan placeras på en ljus plats där det är svalt. Annars är det bara att vänta, och möjligtvis spraya lite vatten ibland. Det bästa är också att låta dem stå på samma plats, om de inte vantrivs där.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0