Köttätande växter, del 5

- Nepenthes

Nepenthes är tropiska växter och de flesta arter härstammar från Asiens regnskogar. Nepenthes brukar kallas för kannväxt på grund av utseendet på dess "fångstredskap", vars form ser ut som en kanna. Nepenthes är den största av alla köttätande växter, och den kan fånga alla sorters insekter och till och med mindre däggdjur, som möss. Man skiljer på två typer av Nepenthes, högländare och lågländare. Vilket grupp en planta tillhör beror på vilket klimat den ursprungligen växer i. Högländarna är vana vid kallare nätter, medan lågländarna vill ha en jämn temperatur hela tiden.

Nepenthes fångar in sina byten på ett sätt som påminner om de andra köttätande växterna. Med doften av nektar(och knaske även med sina fina färger) lurar den insekter att närma sig, och när den väl landat på den hala knaten av kannan, halkar den lätt ner. Kannornas insida är hala och i botten finns en vätska som innehåller den proteinspjälkande enzymet pepsin, som sakta bryter ner bytet. För inget ska ruttna inuti kannan innehåller den även myrsyra, som hjälper kannan att hålla sig ren.

Skötsel
Nepenthes är en tropisk växt, som vill ha jämn temperatur och och mycket ljus. Dock bör man undvika direkt solljus eftersom det skada växten. Växten ska planteras i en stor kruka, som bör vara minst dubbelt så stor som den kruka den har med sig från affären. Krukan bör sedan fyllas med vitmossa, torv eller blandningar av torv/perlit/mossa. Likt andra köttätande växter ska Nepenthes aldrig få torka ut, och substratet ska alltid vara fuktigt. Det absolut bästa för den, är att placeras i ett terrarium med både hög luftfuktighet, mycket ljus och ständig tillgång till vatten. men en del arter klarar av att stå i fönstret också.

Då Nepenthes inte är någon tempererad växt, behöver den ingen vintervila, men den kan behöva lite extra tilläggsbelysning under vinterhalvåret som kompensation för de minskade soltimmarna.

Nepenthes anses vara en ganska lätt växt att föröka, och man kan antingen ta frön av den under våren eller sticklingar under sommarperioden. Oavsett om man ska plantera frön eller sticklingar, ska dessa sedan planteras i vitmossa och placeras ljust. Om man planterat ett frön, är det bra att placera en plastpåse över, för att öka luftfuktigheten. Att odla ett frön kan ta allt mellan 3 veckor och flera månader, oftast beroende på mängden ljus.


 

 




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0