Köttätande växter, del 4

- Pinguicula

Pinguicula finns liksom sileshår spridd över hela världen, och i Sverige har vi tre arter av denna växt och dess svenska namn är Tätört. Den förekommer i fuktiga marker, som kärr och sankmark. Växten har vackra, lila blommor som påminner om violer. Tätörtens blad är klistriga blad som kan liknas med flygpappet, då de i princip har samma funktion.

Insekterna lockas av den vackra blomman, men när den sätter sig på Pinguiculans klistriga blad, fastnar den. Större insekter kan lyckas ta sig loss, men mindre är mer chanslösa. När insekten ger upp, rullar bladet ihop sig över den och enzymer utsöndras från särskilda körtlar. Enzymerna löser upp insekten på ungefär tre dagar, och sedan återstår inte mer än ett skal. Framförallt är det bananflugor, blomflugor och andra små insekter som fångas av tätört.

Skötsel
Tätört vill gärna ha en miljö som påminner om den de lever i ute i naturen. Därför ska växten planteras i vitmossa, som ständigt hålls fuktig. Den ska vattnas med samma typ av vatten som övriga köttätare, och den vill gärna stå svalt under vintertid. Om tätörten är plockad i naturen, mår den bäst av att placeras utomhus, medan en köpt pinguicula trivs bra i ett soligt fönster.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0