Köttätande växter, del 3

- Drosera

Trots att de flesta köttätande växter mest förekommer utomlands, finns det ändå de som även finns här i Sverige. En av dessa är Drosera, vars svenska namn är Sileshår. Ute i naturen kan man finna den på myrar, där det alltid är fuktigt. I Sverige har vi tre arter av Sileshår, Storsileshår, Litensileshår och Rundsileshår. Eftersom de är rätt små, kan de vara svåra att se, men de växer sällan ensamma, utanför förekommer nästan som i "kolonier" i rätt miljö. Drosera har små blad som är täckta med hår, och på varje hårstrå sitter en klibbig droppe. Namnet Drosera kommer från det grekiska ordet droseros, som betyder daggig, vilket syftar på hårståna som finns på bladen. Dessa kallas även för körtelhår.

När en insekt försöker landa på växtens blad, fastnar den på de kladdiga körtelhåren, och varje rörelse gör att allt fler hår fastnar på insekten. Även körtelhår som inte berörts av bytet böjer sig så småningom mot insekten. Fångsten stimulerar en utsöndring av både syra och enzymer, som tillsammans löser upp bytet. Näringen tas sedan till vara av växten. Efter att Drosera smält ner sitt offer, återstår endast ett skal, och växtens små tentakler kan återigen rikta sig utåt i väntan på nästa byte.

Skötsel
Drosera ska vattnas på samma sätt som andra köttätande växter, och de behöver även vintervila, precis som den får ute i naturen. Om man har köpt sin Drosera i affären fungerar det bra att ställa den på fönsterbrädan, men om man har plockat den i Sverige, är det bäst om den placeras utomhus.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0