Köttätande växter, del 2

- Sarracenia

Sarracenia är en flerårig växt som ursprungligen kommer från Nordamerika. Den blommar mellan juni & juli varje år, och dess blomma ger upphov till hundratals fröer. Sarracenia förökar sig genom självpollinering, även om den även får hjälp av insekter. I Sverige kallas Sarracenia även för flugtrumpet, vilket anspelar på dess trumpetliknande form. Själva "trumpeten" kan bli upp till en meter hög, och likt Dionaea kan de överleva utomhus i Sverige. Vissa arter påminner nästan om sallad till färg ochfrom, medan andra är mer rödaktiga i färgen.  Det finns åtta stycken arter av flugtrumpeter, medan de övriga är hybrider.
Dessa arter är:
  • S. Purpurea
  • S. Flava
  • S. Rubra
  • S. Alata
  • S. Leucophylla
  • S. Oreophila,
  • S. Minor
  • S. Psittacina
Sarracenia lockar till sig insekter med hjälp av sin doft och sin färg. När insekten sedan landar på trumpeten hittar den nektar och luras på så sätt att krypa längre ner i röret, som de ofta gör på vanliga växter. Inuti röret är väggarna hala, och det finns små nedåtriktade hår, som tillsammans gör det svårt för insekterna att komma upp igen. Istället halkar de allt längre ner, för att slutligen falla ner i en frätande vätska(ej farlig för människor) som så småningom löser upp krypet.

Skötsel

Flugtrumpeter ska endast vattnas med regnvatten, osmosvatten, batterivatten eller smält snö. Detta är väldigt viktigt eftersom de är mycket känsliga för kalk, och de dör lätt om de vattnas med kranvatten. Den ska planteras i torv, spaghnum eller en blandning av torv och t.ex perlit eller vitmossa. Likt Dionaea muscipula tillhör Sarracenia de tempererade växterna, och den vill därför både placeras svalare och få mindre vatten under vintersäsongen. När vintern närmar sig brukar trumpeterna vissna, men det är helt normalt och betyder inte att växten dött, utan nya trumpeter växer upp igen till våren/sommaren.


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0