Köttätande växter, del 1

- Dionaea Muscipula

Anledingen till att det finns växter som "äter" insekter, är att de behöver det kväve som finns i de små djuren, och de har därför utvecklat olika system för att få tag i detta ämne.

En köttätande växt som de flesta brukar känna till är dionaea, även kallas Venus flugfälla. Den kommer ursprungligen från North Carolina, och förökar sig genom att sprida sina frön. Växten känns lätt igen på sina små "fällor", som består av ett bladpar. Som många känner till, använder Venus dessa bladpar för att fånga insekter. Bladen fungerar som en öppen fälla för oaktsamma kryp som vandrar över bladen. På varje blad finns 2-3 små "hår" som gör att Dionaean märker om någonting rör sig. Förutsättningen för att en insekt ska kunna bli fångad i flugfällan, är att den snuddar vid ett av hårstrånen och inom 3 sekunder rör vid ett annat strå. När detta inträffar, stänger Venus snabbt
igen bladparet i fråga, och krypet är fast. Efter själva infångningsprocessen bryter Venus sakta ner sitt offer, med hjälp av enzymer, till bara skalet återstår. Först då öppnar Dionaea sin fälla igen, för att invänta nästa offer.

Dock är det viktigt att förstå att Venus kan klara sig på små mängder kväve, så man behöver alltså inte mata dem. Att servera flugor och dylikt till sin Dionaea kan skada växten. Den behöver fånga sin "föda" på naturlig väg och kan själva avgöra hur mycket kväve den behöver.

Skötsel
Det som är lite speciellt med Venus är att man måste vattna den med regnvatten, smält snö, batterivatten eller osmosvatten. Gör man inte det kan växen skadas, och i värsta fall dö. Anledningen är att den inte tål kalk, som finns i vårt kranvatten. Dionaean ska helst planteras i vitmossa, torv eller blandning med perlit, eller en mix av dessa tre. Dessa substrat är bra på att bevara fukt och vatten, och bidrar till att skapa precis den miljö växten vill ha. Substratet ska alltid hållas fuktigt, utan att bli för blött. Man bör plantera sin Venus i en kruka av porslin eller plats, och krukan ska vara minst dubbelt så stor som den kruka den hade i affären. Plantan ska sedan placeras på en solig plats, helst inte i direkt solljus. Trots sitt ursprung kan växten även klara av att leva utomhus i SVerige, året runt.

Dionaea tillhör en grupp köttätande växter som brukar kallas för tempererade, vilka har gemensamt att de vill placeras på en svalare plats under vintern, samt att de inte ska vattnas lika mycket. Eftersom antalet ljustimmar minskar under vintern, kan man behöva ge sin växt stödbelysning med lågenergilampa eller lysrör.


 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0