American History X


American history X är nutida skildring av nazismen och hur den påverkar människor. Till skillnad från många liknande filmer utspelar den sig i nutid i USA, istället för under andra världskriget. När en historia utspelar sig i nutid, känns det ofta som att den blir mer påträngande eller obehaglig. Saker som hänt för länge sedan tar man inte till sig på samma sätt, utan det är lätt att tänka "det där var länge sedan" eller "det där skulle aldrig kunna hända här".

Filmen handlar mestadels om Derek och hans lillebror Danny. Derek börjar sympatisera med nazister efter att hans far blivit mördad, och han inbillar sig att faderns död bekräftar de nazistiska synsättet. Han engagerar sig alltmer inom området, fram tills något väldigt allvarligt inträffar och han hamnar i fängelse. Under tiden som han sitter inne börjar Danny sakta följa i broderns fotspår, och blir allt mer insnärjd i samma kretsar som Derek tidigare ingick i. Även om många kan se den negativa förändringen hos Danny, finns det bara en person som är beredd att hjälpa honom, hans engelskalärare, Dr. Sweeney. Dr. Sweeney vill få Danny att öppna ögonen och förstå, innan det är försent..

Välgjord film som ta upp allvarliga saker, och det känns som att man har lärt sig något när man sett den. Man blir än en gång påmind om hur fel det är att ha fördomar, rasistiska eller nazistiska åsikter. Eftersom oftast bygger de bara på okunskap eller rädsla. Alla människor är lika värda och förtjänas att behandlas likvärdigt, och det finns ingen som helst godtagbar anledning till att ha rasistiska åsikter. Man behöver inte tycka om alla människor, men man kan absolut inte döma hela folkgrupper utifrån en person eller någon föreställning som man har. Sådant beteende passar inte in i modern tid, på 2000-talet bör alla ha insett att ingen vinner på främlingsfientlighet.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0